Akkerbouw

Nieuws

Oogstraming soja omlaag door lagere opbrengsten VS

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor soja met 4 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 257,5 miljoen ton.

De daling ten opzichte van juli is het gevolg van droogte in de VS. De eindvoorraad daalt door een hoger dan verwachte beginvoorraad met een kleiner volume van 1 miljoen ton. Marktanalisten hadden al verwacht dat de raming voor soja net als de raming voor mais naar beneden bijgesteld zal worden. In de VS zijn opbrengsten per hectare fors gedaald. De VS oogsten volgens de raming 87,2 miljoen ton, waar eerder werd uitgegaan van 87,8 miljoen ton.

De raming voor Brazilië is een miljoen ton naar boven bijgesteld tot 73,5 miljoen ton. Brazilië komt in de nieuwste raming bijna op hetzelfde exportniveau dichtbij de VS. De VS exporteren volgens de raming 38,1 miljoen ton (2 miljoen ton minder dan in de juli-raming) en Brazilië 36,5 miljoen ton (2,5 miljoen ton meer dan in de juli-raming).

De oogstraming voor de traditionele nummer drie in de export van soja, Argentinië, is gelijk gebleven op 53 miljoen ton. Argentinië zal volgens de raming wel 500.000 ton meer soja kunnen exporteren. Het exportvolume van 11,8 miljoen ton blijft wel achter bij de periode voordat de export door de regering Kirchner aan banden is gelegd.

Het verbruik van mais daalt in de nieuwste raming sterk doordat de olieprijzen en dus de vraag naar bio-ethanol dalen. Bovendien voeren veehouders meer tarwe in plaats van mais vanwege de hoge maisprijzen. Het sojaverbruik daalt in de raming van de USDA met 0,3 miljoen ton, wat geen invloed heeft op prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.