Akkerbouw

Nieuws

Oogst zuidelijke tarwevelden veel verder gevorderd

Apeldoorn – In het Noorden is nog nauwelijks tarwe geoogst, terwijl in Limburg 60 tot 70 procent van het veld is. Dat zegt Aart den Bakker, manager plantaardige afzet bij Agrifirm Plant. In het Zuidwesten is de tarweoogst voor ongeveer de helft gevorderd en in het midden van het land is ruim een derde van de tarwepercelen geoogst.

Dinsdag is graan met 16, maar ook 20, procent vocht binnengehaald. De gewenste 15 procent wordt niet gehaald. ”We kunnen nauwelijks droog collecteren.”

Het hectolitergewicht zit gemiddeld rond de 75 kilo en daalt door de regen. Hier en daar komt schot voor. De vochtige omstandigheden spelen graantelers parten, weet Den Bakker. ”Het is uiterst vervelend om steeds te worden onderbroken door de weersomstandigheden. Lekker doorwerken is er niet bij. Daardoor krijgen we vochtiger product binnen. Telers gaan toch combinen in die vochtige omstandigheden. Alles is rijp, maar het is gewoon te nat.” Het landelijke beeld is een 5 tot 10 procent lagere graanoogst.

Door de vele regen neemt de schimmeldruk toe in diverse gewassen. ”Het zou geweldig helpen als we een paar droge, zonnige dagen krijgen”, zegt Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij Agrifirm Plant. ”Dat ondersteunt de bespuitingen, want alle hens moet aan dek om producten te beschermen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.