Akkerbouw

Nieuws 316 x bekeken

Oogst in Canada valt mee ondanks kletsnat voorjaar

Winnipeg – De Canadese akkerbouwers oogsten meer tarwe, koolzaad en gerst dan vorig jaar. De maisproductie neemt sterk af.

Canada Statistics gaat in de nieuwste prognose uit van een tarweoogst van 24,1 miljoen ton. Dat is 3,9 procent meer dan vorig jaar. De koolzaadoogst groeit 11,2 procent naar een record van 13,2 miljoen ton. Het bureau verwacht een gerstoogst van 8,3 miljoen ton, 8,8 procent meer dan in 2010. Bij mais verwachten de statistici een daling van 14,8 procent naar 10 miljoen ton.

De opbrengstprognose valt mee omdat de inzaai van de gewassen was vertraagd door smeltwater. Het ministerie van landbouw ging begin deze maand nog uit van een tarweoogst van 23 miljoen ton.

Volgens Canada Statistics hebben de gewassen in het Westen, waar veel tarwe en koolzaad worden geteeld, baat bij het droge warme weer dat volgde op het kletsnatte voorjaar. In de provincies Quebec en Ontario is het te droog. Daardoor verwacht Canada Statistics een kleinere oogst van mais (-14,8 procent) en soja (-11,1 procent) dan vorig jaar.

De grote koolzaadoogst komt vooral doordat het areaal is gegroeid naar een record van 7,2 miljoen hectare. Canada is de grootste exporteur ter wereld van koolzaad en de derde exporteur van tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.