Akkerbouw

Nieuws

Oogst Nederlandse tarwe lijkt tien procent lager uit te vallen dan vorig jaar

Wemeldinge – De Nederlandse tarweoogst zal circa tien procent lager uitvallen dan een jaar geleden. Dat verwachten Agrifirm en CZAV

De kwaliteit van het graan is volgens beide collecteurs overwegend goed. De verschillen tussen percelen, zowel qua opbrengst als qua kwaliteit, zijn wel erg groot. De afzetvooruitzichten lijken door nat weer in Duitsland vrij goed, aldus het Productschap Akkerbouw.

Volgens Rien Fieman, hoofd afdeling granen bij de Zeeuwse coöperatie CZAV, is in het Zuidwesten nu circa dertig procent van het graan binnengehaald. De opbrengst varieert in Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant van vijf ton tot net door de tien ton per hectare heen.
”Door de regenval kan sinds vorige week woensdag echter nauwelijks meer geoogst worden. Op sommige plaatsen is 10 tot 22 mm gevallen. Deze percelen hebben zeker twee droge dagen nodig voor de oogst weer hervat kan worden.” Kwaliteitsproblemen treden volgens Fieman pas op als het nog twee weken overwegend nat weer blijft.

In het werkgebied van Agrifirm, het Noorden en Oosten van het land, is zo’n twintig procent binnen. In Groningen is het minst binnengehaald. Volgens manager plantaardige afzet Aart den Bakker is maandag, dinsdag en woensdag volop geoogst bij mooie vochtgehaltes van meestal veertien tot vijftien procent. Hier en daar wordt schot aangetroffen.

In Duitsland is de regenval veel ernstiger geweest dan in Nederland, weet Peter van Dijk van het Productschap Akkerbouw. In het Zuiden, Oosten en Westen van Duitsland is dusdanig veel gevallen dat noteringen in Hamburg al omhoog zijn geschoten. ”Het Nederlandse weer baart nog geen zorgen. Nederlandse telers kunnen mogelijk profiteren van hogere prijzen door de neerslag in Duitsland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.