Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Onvoldoende suiker in EU voor voeding

Brussel – IJsproducent R&R Ice kan onvoldoende suiker kopen in de EU. Ook voedingsmiddelenbedrijf Nestlé kan niet genoeg suiker krijgen, meldt persbureau Agra Europe.

Volgens het persbureau dringen de voedingsmiddelenfabrikanten in Brussel aan op afschaffing of verruiming van de suikerquota om het tekort op te heffen.

De EU heeft in 2006 het suikerbeleid hervormd. De suikerquota zijn verlaagd en er mag een beperkte hoeveelheid suiker worden geïmporteerd en geëxporteerd. Doordat de suikerproductie op de wereld een aantal jaren achter elkaar lager uitviel dan het verbruik, zijn de suikerprijzen gestegen. Op 13 juli bereikte de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen het hoogste niveau ooit.

Om een suikertekort te voorkomen, heeft de Europese Commissie eerder dit jaar extra quota ingesteld voor 500.000 ton suiker dat zonder heffing mag worden ingevoerd. Ook mocht 500.000 ton surplussuiker als voedingssuiker worden verkocht. En er zijn voor het eerst in de geschiedenis importtenders uitgeschreven met een verlaagd invoertarief.

Volgens Agra Europe vindt Nestlé die maatregelen onvoldoende. Bestuursvoorzitter James Lambert van de Britse ijsproducent R&R Ice wil dat de suikerprijs stabieler wordt, zegt hij tegen Agra Europe. ”De EU moet de quota verhogen om aan de vraag naar consumptiesuiker te voldoen. Er is geen suiker meer te koop in Groot-Brittannië en we hebben suiker nodig om onze productie in 2012 veilig te stellen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Koekje van eigen deeg.
    Onder druk van multinationals is het suikerbeleid in de EU hervormd en zijn talloze fabrieken gesloten en de suikerbietenteelt eromheen verdwenen. Ze waren in de veronderstelling dat de wereldmarktprijzen altijd lager zouden zijn, mooi niet dus.
    Je zou nu die Ierse akkerbouwer maar zijn die geen bieten meer kan telen voor deze mooie suikerprijzen omdat onder druk van de multinational-lobbyisten de suikerindustrie daar verdwenen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.