Akkerbouw

Nieuws

Ontnuchtering over seizoensverloop bij Nedersaksische primeurtelers

Hannover – Het primeurseizoen in Duitsland eindigt deze week met prijzen van 18 tot 19 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit het prijssignalement van de Landbouwkamer Nedersaksen. In vergelijking met de voorafgaande weken is sprake van een stabiele ontwikkeling.

Volgens de Nedersaksische boerendbond Landvolk draaide het seizoen voor de telers van vroege aardappelen niettemin uit op een teleurstelling. ”Zeer hoopvol gestart, maar met evenveel ontnuchtering geland,” zo vat de bond het verloop samen. Oorzaak zijn vooral de beregeningskosten. Deze konden niet worden terugverdiend door de lang aanhoudende concurrentie van de aardappelen uit de vorige oogst en de vroege aardappels uit Zuid-Europa.

”Handelaren en consumenten zeggen in enquêtes graag, dat ze regionale producten prefereren, maar in de winkelschappen en boodschappentassen liggen dan uiteindelijk producten van internationale herkomst,” stelt bestuursvoorzitter Henning Meyer van de Niedersächsische Frühkartoffel-Erzeugergemeinschaft vast. Los daarvan liet de Ehec-crisis liet ook de aardappelmarkt niet geheel onberoerd

Het einde van het primeurseizoen is ’formeel’ 10 augustus. De aanduiding ’nieuwe aardappels’ verdwijnt dan van de verpakkingen. Desondanks zijn de aansluitende rassen pas eind deze maand/begin september beschikbaar, aldus Landvolk.

Of registreer je om te kunnen reageren.