Akkerbouw

Nieuws 318 x bekeken

Onderzoek draagt bij aan bestrijding fusarium in ui

Warwick – Uit onderzoek, geleid door de Warwick Crop Centre in de School of Life Sciences bij de universiteit van Warwick, is een unieke verzameling informatie gerold over de ziekteweerbaarheid van 96 uiensoorten die fusarium kan helpen bestrijden. Dit meldt Science Daily.

Het betreft cruciale informatie voor veredelaars in de strijd tegen de ziekte fusarium. Bovendien kan de verzameling een bijdrage leveren in het terugdringen van meststoffen en het kan droogtetolerantie verbeteren.

Belangrijke eigenschappen van deze 96 uiensoorten zijn getest en geregistreerd. De interactie met schimmelsoorten is hierin een belangrijk thema. Het onderzoek heeft betrekking op uiensoorten in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika, India, Verenigde Staten en Japan.

Hiermee zijn niet alleen individuele veredelaars geholpen, maar het draagt ook bij aan het veilig stellen van de wereldwijde voedselveiligheid, stellen de onderzoekers. Met deze informatie kunnen boeren slimmer uien produceren; uien telen die beter bestand zijn tegen verrotting en ziekte en minder meststoffen en pesticiden nodig hebben.

De betrokken arts presenteert zijn werk op de werelduienbijeenkomst in Duitsland, die van 16 tot en met 18 augustus duurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.