Akkerbouw

Nieuws

Oekraïne wil wereldgraanreserve onder VN-vlag oprichten

Kiev – Oekraïne gaat de VN voorstellen een wereldgraanreserve op te zetten. Dat meldt persbureau Worldwide News Ukraine op basis van uitspraken van de Oekraïense landbouwminister Mykola Prysyazhnyuk.

De reserve zou 10 tot 12 miljoen ton moeten bedragen en kan worden ingezet om te interveniëren in markten als prijzen omhoog schieten. Het geld voor de voorraad zou volgens Prysyazhnyuk deels bijeen kunnen worden gebracht door financiële instituten als het IMF en de Wereldbank.

Landbouwministers van de twintig machtigste landen, de zogeheten G20, besloten in juni het opzetten van voorraden in landen met vaak tekorten te onderzoeken. In de praktijk heeft het World Food Programme van de VN in noodsituaties moeite om geld en graan snel te vinden voor humanitaire interventie.

Over het opzetten van een wereldgraanvoorraad was geen overeenstemming, omdat graanimporterende landen als Egypte en Japan een duidelijk ander belang hebben dan graanexporterende landen als de VS, Brazilië en Rusland. Eerder heeft de wereldvoedselorganisatie FAO aangegeven dat een voorraadsysteem duur zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.