Akkerbouw

Nieuws

Noordelijke graanoogst in gevaar door neerslag

Apeldoorn – Graan in het noorden van het land gaat in kwaliteit achteruit, nu het door de regen steeds langer duurt voor het van het land komt. In de afgelopen week is amper iets geoogst. Hectolitergewichten dalen en vochtgehaltes zijn hoog.

Dat is de waarneming van Aart den Bakker, manager plantaardige afzet bij Agrifirm Plant. Ook in het Zuidwesten heeft de graanoogst een week stilgelegen, maar gezien de weersvoorspellingen verwacht CZAV dat de laatste 10 procent komend weekeinde binnenligt. Hoofd afdeling granen Rien Fieman: ”Over het algemeen staat het gewas nog redelijk overeind. Over kwaliteit hoeven we niet ongerust te zijn.”

Ook het zuidelijke Agrifirmgebied is – zo goed als – klaar met de graanoogst. Voor de noordelijke helft van het land is het een ander verhaal. ”Vooral Friesland loopt achter; daar moet nog 75 procent van het graan worden geoogst”, weet Den Bakker, die grote verschillen ziet. Ook binnen regio’s, zoals Flevoland. ”In zuidelijk Flevoland is veel gedaan, terwijl in de Noordoostpolder nog de helft op het land staat.”

Bij de enkeling die in de afgelopen week toch graan heeft geoogst, blijken de hectolitergewichten al onder de 70 kilo te zitten. Dat betekent een lagere opbrengst. Den Bakker: ”Ze grijpen elke kans aan om met de combine het land op te gaan. Ze kijken er al zolang tegen aan. Optimistische weersvoorspellingen vallen steeds weer tegen. Doordat het dan maar onder vochtige omstandigheden gebeurt, hebben we veel werk met drogen.”

Het is onzeker of noordelijke boeren de komende droge dagen kunnen benutten voor de graanoogst. Den Bakker: ”Het is nu zo nat geworden dat het langer duurt voor de combine weer op het land kan. De velden zijn gewoon niet berijdbaar, zo drassig is het.”

De meeste gerst is van het land en ook hier valt de kwaliteit tegen. ”Het heeft te lang op het land gestaan, waardoor er schimmelkorreltjes in het product voorkomen. Voor een aantal partijen is het maar de vraag of het wel als brouwgerst kan worden verkocht”, aldus Den Bakker.

Of registreer je om te kunnen reageren.