Akkerbouw

Nieuws

Neerslag veroorzaakt overlast, maar geen schade in aardappel

Doetinchem -De neerslag van afgelopen weekend veroorzaakt vooral overlast voor oogstwerkzaamheden.

Teeltadviseurs verwachten niet dat er veel schade ontstaat als gevolg van de neerslag. Dit weekend viel ten zuiden van de lijn Den Haag- Assen 20 tot 40 mm regen. Op veel plaatsen in het land kunnen de rooiwerkzaamheden naar verwachting spoedig hervat worden. ”In veel gevallen kan wel gerooid worden, maar misschien niet altijd precies op het perceel waar ze het liefst zouden rooien”, aldus DLV-adviseur Sigrid Arends over de situatie in Noordoost-Nederland.

Arends meldt dat er pleksgewijs wel meer gevallen van Sclerotinia (rattenkeutelziekte) in aardappelen voorkomen dan voorgaande jaren. ’Dat komt vooral door de ongunstige weersomstandigheden en beschadigingen aan het gewas als gevolg van hagel”, legt Arends uit. In Limburg merkt DLV-er Sjef Crijns dat de aardappelen ook wat vroeger gaan afsterven dan normaal. Hij verwacht dat dit mede komt door het vroege planten en de droge- en natte periode die daarop volgde.

In Flevoland waarschuwt DLV-adviseur Paul Hooijman voor de hoge ziektedruk in vrijwel alle gewassen. ”Het is vochtig en vrij warm, hierdoor is de schimmeldruk hoog. Zowel in aardappelen, uien, wortels als in witlof zien we problemen. We adviseren dan ook te blijven spuiten om de ziekte onder controle te houden.”

In West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden is eerder al waterschade ontstaan in de aardappelen. ”De natte omstandigheden komen daar nog bij. Voordeel dat de schade zo vroeg was, is dat de knollen bij de oogst mogelijk al weggerot zijn”, zegt DLV-adviseur Leen van Marion.

Of registreer je om te kunnen reageren.