Akkerbouw

Nieuws 438 x bekeken

Mooie gehaltes bij start tarwe-oogst

Wemeldinge – De tarweoogst in het zuiden en midden van het land is begonnen. De eerste tarwepercelen in het Zuiden werden vrij vochtig geoogst.

Op dit moment is er sprake van vochtgehaltes van 16 tot 17 procent in alle delen van het land. De verwachting is het vochtgehalte met warm weer en vrij veel wind deze week kan dalen richting de 15 procent of zelfs iets lager.

Rien Fieman, hoofd afdeling Granen bij coöperatie CZAV in het Zuidwesten, is vooralsnog positief over de geoogste kwaliteit. ”Hier en daar zijn percelen in het zuidwesten van het land plat geslagen maar gemiddeld zien we voor tarwe een hectolitergewicht van 76 tot 80 kilo. Deze resultaten zijn in lijn met vorig jaar.”

In Flevoland wordt ook volop geoogst, aldus Aart den Bakker, directeur plantaardige afzet bij Agrifirm. Hij noemt een hectolitergewicht van 75 tot 78 kilo. In het Noorden zijn minder percelen oogstrijp. Beide coöperaties kunnen nog niks zeggen over de uiteindelijke opbrengsten, maar denken dat door droogte de opbrengst minder zal zijn dan vorig jaar.

De opbrengst van de eerste percelen van Erik Hanse uit Zierikzee kwam uit op 10,9 ton per hectare, een record. Het vochtgehalte is met 15,4 tot 15,6 procent ook goed te noemen. Hanse: de grond was zeer zwaar, 35 tot 45 procent afslibbaar, en het vroege ras Premio heeft gewoon goed gepresteerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.