Akkerbouw

Nieuws

‘Mogelijk exportmaatregelen Rusland voor tarwe’

Moskou – De stijging van de graanprijzen in Rusland kan leiden tot maatregelen van de overheid. Volgens het Franse analysebureau Agritel is de kans aanwezig dat de Russische overheid exportheffingen gaat instellen.

Er is veel vraag naar tarwe uit Rusland, sinds het exportverbod is opgeheven op 1 juli. Vooral Egypte koopt veel tarwe in Rusland. Deze week kocht Egypte, de grootste tarwe-importeur in de wereld, 300.000 ton tarwe op de wereldmarkt. Daarvan is 240.000 ton afkomstig uit Rusland. De rest is in Roemenië gekocht.

Volgens Agritel is de Russische tarwe 20 dollar per ton goedkoper dan de Franse, inclusief vrachtkosten. Maar de grote vraag naar Russische tarwe leidt wel tot een prijsstijging in Rusland.
De Russische landbouwminister Elena Skrynnik gaat uit van een productie van 85 miljoen tot 90 miljoen ton graan. Analisten betwijfelen of dat niet wat te rooskleurig is. Zij baseren zich op de productiegegevens van Black Earth Farming, een enorm Russisch akkerbouwbedrijf van 326.000 hectare. Deze week maakte het concern bekend dat de graanopbrengsten tegenvallen vanwege de droogte in het groeiseizoen en de late inzaai van de zomergewassen als gevolg van regen.

Black Earth Farming heeft 2,5 ton tarwe per hectare geoogst. Dat is weliswaar 19 procent meer dan vorig jaar, maar lager dan de 2,8 ton waarvan de meeste Russische oogstprognoses uitgaan. President-directeur Richard Warbuton noemt de hectareopbrengst teleurstellend. ”Er is praktisch geen regen gevallen tussen half mei en eind juni en soms zelfs tot half juli.”

Het Russische analysebureau SovEcon heeft de oogstprognose voor Rusland verlaagd naar 87 miljoen tot 88 miljoen ton. Eerder ging SovEcon uit van een graanoogst van 87 miljoen tot 90 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.