Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

Kingsman verwacht begin 2012 daling van suikerprijs

Washington - Suiker wordt begin volgend jaar zeker 13 procent goedkoper. Dat komt omdat de EU en Aziatische landen meer suiker produceren dan in voorgaande jaren, zegt analist Jonathan Kingsman in een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De stijging van de suikerproductie op het Noordelijk Halfrond is voldoende om de daling van de Braziliaanse productie te compenseren.

Eerder hebben Rabobank International en zakenbank Goldman Sachs ook al een daling van de suikerprijzen voorspeld doordat de productie volgend seizoen groter uitvalt dan het verbruik. Naar verwachting produceren de EU, Rusland, Thailand en India meer suiker. De Rabobank International schatte vorige week dat het suikeroverschot in het nieuwe seizoen 2011/2012 uitkomt op 9,5 miljoen ton. Doordat in de seizoenen 2008/2009 en 2009/2010 de productie erg tegenviel, was de wereldwijde suikervoorraad in twee jaar 15 miljoen ton geslonken.

Volgens Kingsman helpt de prijsdaling van suiker om de voedselprijzen in toom te houden. In februari constateerde de VN dat voedsel nog nooit zo duur is geweest. Sindsdien zijn de voedselprijzen iets gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.