Akkerbouw

Nieuws 360 x bekeken 2 reacties

Grote verschillen bij graanopbrengsten

Doetinchem – De opbrengst van graan valt niet tegen. Dat blijkt tijdens een telefonische rondgang langs teeltspecialisten.

De spreiding van de opbrengsten is echter groter dan normaal. CZAV spreekt van opbrengsten van 5 tot meer dan 10 ton per hectare voor wintertarwe. In Zeeland is ruim 40 procent van het wintergraan en 60 procent van de gerst binnen.

”Het is nog geen goede oogst, maar de opbrengsten zijn beter dan de verwachtingen van twee maanden geleden”, concludeert DLV-adviseur Leen van Marion. In het Zuidwesten is ongeveer de helft van het graan gedorsen. ”Ondanks weinig stengels wordt door de goed gevulde aren en het goede hectolitergewicht toch een behoorlijke opbrengst behaald. De hectolitergewichten zijn met 75 tot 84 goed”, aldus Van Marion.

Door het slechte weer dreigt echter schot in het gewas te komen, waardoor de kwaliteit van het gewas minder wordt. Met name in het midden en noorden van het land dreigt schot. In Limburg en Zeeland lijkt het kiemen van het gewas tot nu toe mee te vallen. ”Met name de zwaardere gewassen krijgen problemen met schot”, aldus Jan Bos van Agrifirm. De gewassen die wat minder goed staan, hebben minder last van kiemen, omdat de wind het gewas makkelijker droog kan krijgen. CZAV heeft nog geen gevallen van schot gevonden.

In zomergraan begint tweewassigheid op te treden door het regenachtige weer. ”Hier is met spuiten wel iets aan te doen, maar door het wisselvallige weer is het moeilijk om hiervoor het juiste moment te bepalen, omdat je niet te lang voor de oogst moet spuiten”, legt Sigrid Arends van DLV Plant Noordoost Uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zondag weer 15 mm gevallen, liggende tarwes zit al schot in
  verder is het land zeer nat en drassig hier en daar staat er water
  Het wordt langzamerhand zorgelijk

 • no-profile-image

  Zondag weer 15 mm gevallen, liggende tarwes zit al schot in
  verder is het land zeer nat en drassig hier en daar staat er water
  Het wordt langzamerhand zorgelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.