Akkerbouw

Nieuws 263 x bekeken

Graanoogst van start met behoorlijke percentages

Wemeldinge – De Nederlandse graanoogst is vandaag begonnen. De eerste tarwepercelen worden vrij vochtig geoogst, met percentages van 16 tot 17 procent in alle delen van het land. De verwachting is dat met warm weer en vrij veel wind deze week deze percentages dalen richting 15 procent of zelfs iets lager.

Rien Fieman, hoofd afdeling Granen bij coöperatie CZAV, is vooralsnog positief over de geoogste kwaliteit. ”Hier en daar zijn percelen in het zuidwesten van het land plat geslagen maar gemiddeld zien we voor tarwe een hectolitergewicht van 76 tot 80 kg. Deze resultaten zijn in lijn met vorig jaar.

In Flevoland wordt ook volop geoogst, aldus Aart den Bakker, directeur plantaardige afzet van Agrifirm. Hij noemt een hectolitergewicht van 75 tot 78 kilo. In het hoge Noorden zijn nog wat minder percelen rijp. Beide coöperaties kunnen nog niks zeggen over de opbrengsten, maar denken dat door droogte de opbrengst minder zal zijn dan vorig jaar.

Voor Nederland verwacht de Europese Commissie een graanoogst van 1.843.000 ton op een areaal van 217.000 hectare. Daarvan is 1,3 miljoen ton tarwe en 203.000 ton gerst. Vorig jaar oogstte Nederland 1.914.000 ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.