Akkerbouw

Nieuws 537 x bekeken

Goede oogst en afzet zaaisjalotten verwacht

Broek op Langedijk – Zaadbedrijf De Groot en Slot verwacht een goede opbrengst en afzet voor zaaisjalotten. Dat zeggen Gerard Buizer en Pieter Blaauboer, die zich met respectievelijk teelt en afzet bezig houden.

”Ik denk dat we een goede sjalottenoogst krijgen”, zegt Buizer. ”Het lijkt een mooi product te worden, maar dan moeten we niet nu nog die regen zoals vorig jaar krijgen. Dat leidt tot verwering; zwartverkleuring op de rokken.”

Als het weer goed blijft kan een opbrengst van 32 tot 37 ton per hectare worden gerooid, wat prima is voor zaaisjalotten. De kwaliteit lijkt goed.

Het areaal is, door de goede afzet van vorig seizoen, iets gestegen nadat het vorig jaar was gedaald. Er worden in Nederland ongeveer evenveel zaai- als plantsjalotten geteeld, weet marketingmanager Blaauboer. Exacte cijfers noemt hij niet.

De zaaisjalottenoogst komt nu op gang. Met deze primeurs wordt de vroege vraag van supermarkten beantwoord. Het prijsniveau is ongeveer een euro per kilo. ”Dat zal straks iets zakken, maar ik denk dat het prijsniveau goed blijft. Het oude seizoen is vroeg afgelopen, waardoor het nieuwe seizoen goed begint. Frankrijk is onze grote concurrent, daar staan acht keer zoveel sjalotten. De opbrengst valt er iets tegen, omdat ze in het begin van het seizoen last hadden van droogte.”

De primeurs zijn voor de binnenlandse markt en export vindt nu vooral plaats naar Engeland. Amerika komt daar binnenkort bij. ”Daar was het voorjaar koud en nat, met als gevolg een oogst die iets onder het gemiddelde valt. Ook daardoor voorzien we goede exportmogelijkheden.”

De hoofdoogst in Nederland, de meeste zaaisjalotten worden in Flevoland geteeld, begint over twee weken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.