Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

FAO-rapport ontkracht mythes hoge graanprijzen

Rome – De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, haalt in een nieuw rapport de veronderstelling onderuit dat de wereldwijde graanprijzen onder druk staan vanwege een toenemende vraag uit India en China.

Dat meldt tijdschrift One World. Het blijkt namelijk dat de graanconsumptie in deze opkomende economieën helemaal niet is gestegen, maar zelfs licht is gedaald. Dit zou volgens de FAO te verklaren zijn door grote inkomensverschillen in die landen.

Het verbouwen van biobrandstoffen heeft volgens de FAO een veel grotere impact op de voedselprijzen dan eerder werd aangenomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Aalderink


  Beste schrijvers,
  Het lijkt mij goed om de grondstofprijzen wat realistisch weer te geven. De eerste jaren van mijn boeren kreeg ik 55 a 60 cent voor de tarwe. Uitgelegde ouderdieren 200 cent per kg.enz. Enkele jaren geleden bracht de tarwe 8 ct op. Eieren kosten 5 ct nu. De ouderdieren 35 ct per kg. Ander vlees 70 ct. Tarwe verbranden voor verwarming was actueel. Produktie gebieden worden uitgeschakeld en afhankelijk gemaakt door de zogenaamde lage kostprijs.En maar praten over de voedselprijzen. Het is goed dat voedsel enige waarde krijgt. Als een vogeltje niet vliegt om wat te vangen gaat het hem niet goed af.
  Met groet A.A.

 • no-profile-image

  De te snelle uitbreiding van de biobrandstoffen uit graan is de enige oorzaak van de hoge graanprijzen.In amerika gaat al 40% van alle mais in ethanol terwijl het verbruik voor voeding,veevoer,en export samen,gedaalt is de laatste 5 jaar.Terwijl de ethanol produktie per jaar met 5% is toegenomen.Maar de volgende jaren wordt geen grote stijging verwacht omdat de fabrieken nog gebouwd moeten worden.Zie Ag Agricultural Marketing Resource Center -Renewable ... klik op Corn ethanol balance sheet.

Of registreer je om te kunnen reageren.