Akkerbouw

Nieuws 229 x bekeken

Extreem veel phytophthora in Zuidwesten

Colijnsplaat – In het Zuidwesten komen extreme gevallen van phytophthora voor in de aardappelen. Dat zegt Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant.

”In percelen komen grote bruine plekken voor. De middelen werken wel, het probleem zit in de spuittechniek”, legt hij uit. ”Anticiperend op de wind wordt een grotere druppel gebruikt. Die droogt niet zo snel op als een fijne druppel.”

Een ander probleem is dat aan spuiten vaak geen prioriteit wordt gegeven. Remijn: ”Akkerbouwers willen de tarweoogst binnenhalen. Als het dan één dag mooi weer is, gebruiken ze die dag voor de oogst. Hierdoor staat het spuitschema onder druk.”

Op Voorne-Putten gaan hele percelen aardappelen dood door phytophthora. De remedie is dan doodspuiten en rooien. In Limburg en in biologische percelen komt ook phytophthora voor, maar hier wordt niet van een probleem gesproken.

In de bewaring wordt het hoe dan ook oppassen geblazen voor rot. Veel en goed drogen is noodzaak. De opbrengst wordt door phytophthora verlaagd, omdat de aardappelen niet meer groeien. Volgens adviesbureau Dacom is de infectiekans op phytophthora in het hele land zeer hoog door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.