Akkerbouw

Nieuws 282 x bekeken

Export en import granen EU loopt terug

Brussel – Exporteurs uit de Europese Unie hebben bij de Europese Commissie afgelopen week voor 325.548 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd. Daarvan is ongeveer 190.000 ton tarwe en tarwebloem en 114.000 ton gerst.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw. Een week eerder is nog voor bijna 420.000 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd. Op de wereldmarkt concurreert EU-graan met graan uit Rusland. Rusland heeft sinds 31 juni de export van tarwe weer vrijgegeven en exporteert met prijzen zo’n 10 procent onder de markt.

Aan invoercertificaten werd door partijen in de EU voor 118.376 ton aangevraagd waarvan 70.000 ton (hoofwaardige durum-) tarwe en 38.000 ton mais. De deegindustrie in Italië is een grote koper. De EU is nu netto-importeur van 1,16 miljoen ton graan.

De hoeveelheid tarwe die onder het heffingsvrije quotum van 2,2 miljoen ton wordt ingevoerd is voor tweederde afkomstig uit Rusland en voor een derde uit Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.