Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

EU-invoer granen loopt op, export loopt terug

Brussel - De afgelopen week is voor 145.544 ton aan invoercertificaten graan aangevraagd bij de Europese Commissie.

Het betreft 102.000 ton mais en 27.000 ton zachte tarwe. Een week eerder lag het aangevraagd invoervolume met ruim 118.000 ton een stuk lager. Dat meldt het Productschap Akkerbouw. De hoeveelheid tarwe die onder het heffingsvrije quotum wordt ingevoerd, zo’n 2,2 miljoen ton, komt voor tweederde uit Rusland en voor eenderde uit Oekraïne. Beide landen bieden momenteel tegen scherpe prijzen graan aan op de exportmarkt.

Vorig jaar beperkten beide landen de export van graan, met als gevolg dat afnemers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bestelde volumes niet geleverd kregen. Nu proberen de oud-Sovjet-lidstaten weer marktaandeel terug te veroveren en vertrouwen op te bouwen.

De afgelopen week werd voor 293.249 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd, waarvan ongeveer 155.000 ton tarwe en tarwebloem en 134.000 ton gerst. De aanvragen voor uitvoercertificaten loopt al weken langzaam terug en lag 30 procent lager dan een week eerder. De EU is volgens het Productschap Akkerbouw nu netto-importeur van circa 1,02 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.