Akkerbouw

Nieuws 385 x bekeken 2 reacties

Duits onderzoek: glyfosaat bedreiging voor volggewas

Stuttgart – Gewassen of onkruiden met een goed ontwikkeld wortelstelsel vormen een serieuze bedreiging voor het volggewas als ze zijn doodgespoten met glyfosaat.

Dat komt doordat de werkzame stof snel door de plant naar de wortels wordt getransporteerd, waar het nauwelijks wordt afgebroken. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse Universiteit Hohenheim.
Uit proeven blijkt dat glyfosaat uit onkruidwortels direct gezaaide wintertarwe aantast. Het risico op schade is het grootst op percelen waar jarenlang glyfosaat voor het zaaien van tarwe wordt gespoten. Ook is duidelijk dat gewassen op arme zandgronden meer risico lopen dan kalkhoudende kleigronden, omdat die gronden weinig glyfosaat kunnen binden.

Grondbewerking beperkt het schaderisico. Akkerbouwers die geen kerende grondbewerking toepassen krijgen het advies om zeker twee weken te wachten met het zaaien van wintertarwe op onbewerkte grond na het toepassen van glyfosaat.

De oriënterende proeven die nu zijn gedaan zijn de opmaat naar een omvangrijk onderzoek naar de oorzaak van het verschijnsel.

Glyfosaat is de meest gebruikte herbicide ter wereld en het gebruik neemt nog steeds toe. De bekendste glyfosaat is Roundup van Monsanto. Deze fabrikant bestrijdt de uitkomst van het Duitse onderzoek en zegt dat de slechte stand van de tarwe komt door het gerstevergelingsvirus.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    roger

    Met glyfosaat van monsanto dus den echte Roundup zulde wel geen problemen krijgen, enkel met die namaak spullen van chineese makelei.
    Bram.

  • no-profile-image

    Hier in het noorden van de V.S.is dit jaar de mais pas begin juni gezaaid.Bij direkt inzaai met groot onkruid waren er ook problemen met de begin groei.Na het zaaien is het onkruid met glyfosaat behandeld,maar doordat de mais in de sterk ontwikkelde onkruidwortels gezaaid is kreeg de mais al direkt groeiachterstand door een tekort aan water Later na een goede regenbui is deze mais normaal doorgegroeid.Het is zelfs heel goede mais geworden .Bij dieper gezaaide mais was het probleem veel minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.