Akkerbouw

Nieuws

Dubbel zoveel phytophthorahaarden

Emmen – Er zijn een keer zoveel phytophthorahaarden als vorig jaar rond deze tijd. Bij Dacom zijn 44 meldingen binnengekomen. Vorig seizoen zijn er in totaal 42 haarden gemeld en rond 9 augustus waren er 21 geregistreerd.

Harm Germs van Dacom geeft aan dat dit seizoen als normaal kan worden omschreven, terwijl vorig seizoen juist rustig was. ”Vooral de laatste weken is het gevaarlijk op phytophthoragebied. De gevolgen zien nu ontstaan.”

En het gevaar is nog niet geweken. Deze week wordt vooral na woensdag de druk groter, zeker in het Noorden. Het noorden van Nederland wordt sowieso het zwaarst getroffen door de aardappelziekte. De haarden concentreren zich grofweg in Flevoland en het zetmeelaardappelgebied. ”Als phytophthora eenmaal aanwezig is, ontwikkelt de ziekte zich sneller”, legt Germs uit. Vanaf vrijdag wordt het ook in het Zuiden gevaarlijk.

Dat komt allemaal door de natte zomer. Vorig jaar was het eerste deel van de zomer droog en werd het later gevaarlijk. ”Nu zit er niet veel groei meer in de planten. Toch kunnen er nieuwe bladeren bijkomen. Beschermen blijft dus noodzakelijk in periodes met onbestendig weer. Zo blijf je phytophthora goed de baas. Behalve als het zo hard en lang regent dat je het land niet op tijd op kunt. Dat is al wel voorgekomen dit seizoen. Dan heb je een probleem, want middelen werken maar een paar dagen terug.”

Of registreer je om te kunnen reageren.