Akkerbouw

Nieuws

Deel sperziebonenoogst valt in het water

Giessen - Het natte, koude weer van de afgelopen periode leidt tot een 15 tot 20 procent kleinere sperziebonenoogst dan gebruikelijk. De oogst, die volgende week zou beginnen, is bovendien een week vertraagd. Dat zegt Adri den Dekker van verwerker Hak.

De kwaliteit noemt Den Dekker redelijk, al zijn de komende weken hiervoor bepalend. “Het ziet er niet zo geweldig uit voor de sperziebonen. Ik begrijp dat dit ook in België en Frankrijk het geval is. Een volledige oogst wordt het zeker niet. Veel percelen hebben geleden onder de grote hoeveelheden neerslag. We hebben weer een extreem jaar te pakken. Als het regent, komt het meteen met bakken uit de lucht.”

Waar Hak zich voorafgaand aan de eerste industriegroente-oogsten afvroeg wat de droogte voor schade zou aanrichten, vraagt het bedrijf zich nu af wat het effect van de regen op sperziebonen is. “Het begin van het seizoen was verschrikkelijk droog, maar de oogst viel mee. Doperwten, wortelen, tuinbonen, velderwten en spinazie zijn volgens planning binnengekomen. Sperziebonen kunnen er niet tegen als ze lang in het water staan. De kwaliteit is nu nog redelijk, maar de ziektedruk neemt in deze weersomstandigheden toe.”

De schimmels sclerotonia en botrytis (rot) liggen op de loer. “Wij hebben het nog niet waargenomen, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is.”

De oogst is lager dan gepland, maar van een tekort is niet direct sprake. “We kunnen een brug slaan naar de oogst van 2012”, zegt Den Dekker. “Wel hoop ik dat we toch nog meer binnen krijgen. We zullen het de komende weken zien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.