Akkerbouw

Nieuws

Controleregels transgene gewassen aangescherpt

Parma – De controle op eventuele neveneffecten van transgene gewassen wordt scherper. Dat blijkt uit een nieuwe versie van de controlevoorschriften die het Europese voedselveiligheidsinstituut Efsa heeft bekendgemaakt.

Het gaat om de controle op effecten na toelating van een gewas, de zogenoemde PMEM.

De leveranciers van gengewassen die toegelaten zijn, moeten jaarlijks gegevens inleveren over de effecten van de teelt en gebruik van de gen-gewassen en producten daarvan. Efsa stelt voor die in iedere lidstaat rapportagecentra in te richten om de datastroom goed te kunnen hanteren.

In Europa zijn twee gengewassen toegelaten; een maisras van Monsanto en de Amflora-aardappel van BASF.

Of registreer je om te kunnen reageren.