Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken 1 reactie

Commissie wijst 111.732 ton suikerimport toe

Brussel – De Europese Commissie geeft toestemming voor de import van 111.732 ton suiker tegen een verlaagd invoertarief.

Dat is het resultaat van de derde invoertender die de Commissie uitschreef dit jaar om een suikertekort te voorkomen in de EU. Er is voor 484.269 ton suiker ingeschreven op de tender. Bij de vorige tenders was dat 526.944 en 390.420 ton. Toen heeft de Commissie 152.208 ton en 64.364 ton toegewezen. De invoerrechten die moeten worden betaald variëren bij de derde tender van 170 tot 225 euro per ton. Normaal liggen de importheffingen op 339 euro, 419 euro of 434 euro per ton, afhankelijk van de soort suiker.

De Commissie schrijft in september nog twee tenders uit tegen een verlaagd invoertarief. Om een suikertekort te voorkomen, stelde de Commissie eerder dit jaar extra quota in voor 500.000 ton suiker dat zonder heffing mag worden ingevoerd. Ook mocht 500.000 ton surplussuiker als voedingssuiker worden verkocht. En er zijn voor het eerst in de geschiedenis tenders uitgeschreven met een verlaagd invoertarief.

Diverse levensmiddelenbedrijven geven aan dat ze onvoldoende suiker kunnen kopen in de EU. Volgens persbureau Agra Europe lobbyen de bedrijven in Brussel om de suikerquotering af te schaffen of om de quota te verhogen. Bestuursvoorzitter James Lambert van de Britse ijsproducent R&R Ice wil dat de suikerprijs stabieler wordt. "De EU moet de quota verhogen om aan de vraag naar consumptiesuiker te voldoen. Er is geen suiker meer te koop in Groot-Brittannië en we hebben suiker nodig om onze productie in 2012 veilig te stellen."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.