Akkerbouw

Nieuws

'China staat nog 3 tot 5 jaar geen GMO-teelt toe'

Beijing – China staat de grootschalige commerciële teelt van genetisch gemodificeerde (GMO) gewassen nog tenminste 3 tot 5 jaar niet toe. Dat zegt de directeur van het Chinese centrum voor landbouwbeleid, Jikun Huang tegen de Engelstalige Chinese krant China Daily.

Volgens Huang zal China vanwege de natuurlijke beperkingen van het land en de doelstelling zelfvoorzienend te zijn uiteindelijk de omstreden teelt wel toestaan. Het land wil volgens Huang echter niet afhankelijk worden van buitenlandse zaaigoedgiganten als Monsanto, Bayer of Pioneer.

De overheid heeft in 2008 daarom een nationaal onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van transgene variëteiten opgericht. Het centrum kreeg voor de periode tot en met 2020 een onderzoeksbudget van 26 miljard yuan (2,8 miljard euro). Er wordt onderzoek gedaan naar GMO-aardappelen, graan en rijst.

In 2009 heeft het Chinese ministerie van landbouw veiligheidscertificaten verstrekt voor het telen van een transgene rijst- en maisvariëteit. Onder Chinese consumenten bestaat, net als in Zuid-Korea en Japan, echter veel zorg over de voedselveiligheid van transgene gewassen.

De komende jaren moeten echter eerst veldproeven worden gedaan voordat commerciële teelt is toegestaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.