Akkerbouw

Nieuws

China grootste verwerker van sojabonen

Rijswijk - China is met bijna 50 miljoen ton de grootste verwerker van sojabonen. De mondiale sojaproductie bereikte afgelopen jaar een recordvolume van 263,8 miljoen ton.

Dit staat in het Factsheet Soja (pdf) van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO). China wordt op afstand gevolgd door Amerika (47 miljoen ton), Argentinië (36,8 miljoen ton) en Brazilië (35,5 miljoen ton). De wereldwijde groei vanhet persen van sojabonen (plus 94 procent naar 218 miljoen ton) was een gevolg van de sterk toegenomen vraag naar plantaardige eiwitten en oliën. De groei van de sojameel- en olieconsumptie zal naar verwachting in de komende vijftien jaar afvlakken vergeleken met de periode 1995-2010.

Dat China de grootste sojaverwerker ter wereld is heeft te maken dat de import van sojabonen gestimuleerd wordt door lagere importtarieven te hanteren op sojabonen ten opzichte van olie en meel. Het zijn met name Amerika en Brazilië die in deze Chinese groeiende behoefte aan sojabonen voorzien.

De beschikbare perscapaciteit in de EU is de laatste jaren steeds meer ingezet voor raapzaad ten koste van soja door de toenemende vraag vanuit de biodieselindustrie. De daling van het sojapersen zal de komende vijftien jaar doorzetten en de EU zal naar verwachting in toenemende mate sojaolie en -meel moeten gaan importeren. In de mondiale sojapersing speelt de EU met bijna 13 miljoen ton (2010) een relatief bescheiden rol.

Spanje (3,1 miljoen ton), Duitsland (3 miljoen ton) en Nederland (2,4 miljoen ton) waren in 2010 de belangrijkste sojapersers in de EU. In 2001 was Nederland nog de grootste sojaperser in de EU, maar Nederland is voorbijgestreefd door Duitsland en Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.