Akkerbouw

Nieuws 283 x bekeken

CZAV betaalt voorschot 150 euro per ton voor maaltarwe

Wemeldinge – CZAV betaalt deelnemers aan de graanpool 150 euro per ton maaltarwe als voorschot op de oogst van dit jaar. Voor voertarwe betaalt de Zeeuwse coöperatie een voorschotprijs van 140 euro. Daarmee blijft CZAV positief over de tarwemarkt en dichtbij de hoge voorschotprijzen van vorig jaar.

In 2010 betaalde CZAV 155 euro per ton maaltarwe als voorschot, en 150 euro voor voertarwe. CZAV heeft vanwege gekrompen arealen en tegenvallende opbrengsten in Europa het voorschot voor brouwgerst verhoogt van 155 tot 170 euro per ton. CZAV noemt het voorschot ’gunstig maar verantwoord.’ In 2010 lagen de voorschotprijzen de helft hoger dan in de oogstperiode van 2009.

Komende week moeten telers een keuze maken uit de pool, verkoop uit opslag van CZAV of verkoop vanuit de eigen opslag. CZAV verwacht dat net als in voorgaande jaren de meeste telers kiezen voor het poolsysteem. Volgens CZAV is nu circa 50 procent van de oogst binnen. Het werkgebied van CZAV betreft Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden.

De natte zaaiomstandigheden tijdens het najaar en de winter en de droogte in het voorjaar hebben volgens CZAV gezorgd voor wisselende opbrengsten. De kwaliteit is volgens CZAV heel goed met hectolitergewichten van rond de 80 en hoge valgetallen bij de maaltarwe van 250 tot zelfs boven de 300.

De vooruitzichten voor de graanprijs zijn volgens CZAV relatief goed. Het Amerikaanse ministerie van landbouw meldde eerder dat de wereld afstevent op een 10 miljoen ton hogere oogst dan eerder geraamd. De kwaliteit laat echter in Oekraïne te wensen over terwijl gevreesd wordt dat in Duitsland door veel regenval minder wordt geoogst. Duitsland is de tweede grootste graanproducent in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.