Akkerbouw

Nieuws 294 x bekeken

Breeders Trust pakt illegale praktijken bij graszaad aan

Brussel - Breeders Trust gaat illegale handel in graszaad opsporen, evenals het ontduiken van licentierechten op graszaad. Volgens de organisatie lopen de graszaadbedrijven in de EU miljoenen euro’s aan inkomsten mis door de illegale praktijken.Breeders Trust is in 2008 opgericht door aardappelkweekbedrijven om kwekersrechten te innen. In België heeft dit geleid tot nabetaling door telers die eigen geteeld pootgoed hebben gebruikt.

Breeders Trust heeft nu een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de graszaadbedrijven Barenbrug (Nederland), DLF Trifolium (Denemarken) en Eurograss (Duitsland). De graszaadbedrijven hebben veel last van illegale praktijken, zegt directeur Geert Staring van Breeders Trust. “Er worden kwekersrechten ontdoken. Ook wordt illegaal graszaad uit de VS geïmporteerd en omgekat naar Europees graszaad. Deze praktijken kosten de graszaadbedrijven in de EU miljoenen euro’s per jaar. Breeders Trust bindt de strijd aan tegen illegale handelspraktijken en wij gaan toezien op de handhaving van het kwekersrecht.”

Directielid Gert van Straalen van DLF Trifolium is blij met de overeenkomst. “Breeders Trust is gespecialiseerd in de strijd tegen illegale praktijken.”

Breeders Trust heeft eerder dit jaar een overeenkomst gesloten met landbouworganisaties in België over de afdracht van kwekersrecht over eigen geteelde pootaardappelen. In mei eiste Breeders Trust van 130 Belgische aardappeltelers kwekerslicenties op voor pootgoed van de rassen Fontane, Asterix en Felsina. Staring: “Slechts twee telers hebben niet betaald. Onze werkwijze is effectief gebleken.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.