Akkerbouw

Nieuws 444 x bekeken

Bovengemiddelde opbrengst Bintje in België

Kruishoutem - De hectareopbrengsten bij Bintje in België ligt op 53 ton per hectare na 135 groeidagen. Gemiddeld werd bij proefrooiingen over de laatste tien jaar na 135 groeidagen een opbrengst gemeten van 49 ton Bintjes per hectare.

Het Belgische onderzoeksinstituut PCA doet proefrooiingen op 29 percelen Bintje. Het Belgisch gemiddelde na 135 groeidagen blijft net onder het gemiddelde van topjaar 2007, meldt het PCA. “De eindopbrengst kwam toen op 57 ton Bintje per hectare.”

In Vlaanderen is nu een gemiddelde opbrengst gemeten van 50 ton, in Wallonië van 56 ton. Er zit veel variatie in de percelen, meldt het PCA. “Er worden opbrengsten genoteerd van amper 36 ton tot ruim 69 ton.”

De aardappelen zijn grof, vindt het PCA. “Dit seizoen valt 81 procent van de opbrengst onder de grove sortering. Dit is goed voor gemiddeld 42 ton +50 mm aardappelen per hectare met een variatie van 28 tot 58 ton.”

Het onderwatergewicht schommelt tussen 329 en 431 gram per 5 kilogram. De frietkwaliteit van de zestien Vlaamse percelen was op één na zeer goed.

Bij het ras Asterix zijn proefrooiingen uitgevoerd op 19 en 22 augustus op acht percelen in Vlaanderen. De opbrengst ligt na 132 groeidagen gemiddeld op 53 ton per hectare met een variatie van 44 tot 61 ton. Ook bij Asterix constateert het PCA veel grove aardappelen; 90 procent van de opbrengst valt onder de grove sortering. Dit komt neer op 35 tot 55 ton per hectare. De aardappeltarra schommelde tussen 0 en 6 procent en bestond voornamelijk uit misvormde knollen. Het onderwatergewicht schommelde tussen 363 en 437 gram. De frietkwaliteit was zeer goed, met uitzondering van twee percelen die nogal wat heterogene frieten hadden.

Of registreer je om te kunnen reageren.