Akkerbouw

Nieuws 1146 x bekeken

Bengaalse hennep bestrijdt wortelknobbelaaltjes

Lelystad - Bengaalse hennep is een geschikte groenbemester om wortelknobbelaaltjes te bestrijden. Het gewas kan waarschijnlijk in Nederland worden geteeld, meldt het onderzoeksinstituut PPO in een studie.

In de tropen en de subtropen worden Bengaalse hennep en andere soorten Crotalaria geteeld om meloidogyne aaltjes te bestrijden. Dat is daar effectief, concludeert het PPO. Maar of deze groenbemester ook helpt tegen de wortelknobbelaaltjes die in Nederland voorkomen, is niet bekend. Daarom gaat het PPO dat onderzoeken.

Wortelknobbelaaltjes zijn erg schadelijk voor de akkerbouw. In Nederland zijn de Meloidogyne hapla en de Meloidogyne chitwoodi de belangrijkste. De aaltjes kunnen zich vermeerderen op veel waardplanten. Tot nu toe zijn er geen groenbemesters bekend die het wortelknobbelaaltje aanpakken. Die zijn er wel tegen wortellesieaaltjes.

Maar in de tropen en subtropen wordt Bengaalse hennep als groenbemester geteeld tegen wortelknobbelaaltjes. Het PPO verwacht dat dit vlinderbloemige gewas ook in Europa geteeld kan worden. Het gewas heeft een gemiddelde temperatuur nodig van 8,4 graden om te groeien.
Het PPO gaat het gewas onderzoeken in het project van het Productschap Akkerbouw waarin wordt gezocht naar nieuwe groenbemesters. Het project start volgend jaar.

Het nadeel van Bengaalse hennep is dat het gewas een bodembacterie nodig heeft, die niet in Nederland voorkomt. Het PPO denkt dat de bacterie is toe te voegen in de vorm van een zaadcoating.

Of registreer je om te kunnen reageren.