Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Belgapom op uiterst laag niveau, ook termijnmarkt verzwakt

Doetinchem - Belgapom heeft net als in de voorgaande twee weken de notering voor fritesgeschikte vroege aardappelen met een euro verlaagd tot 3 euro per 100 kilo.

De vraag vanuit de verwerkende industrie is vrijwel volledig afwezig omdat deze voldoende op contract (plus meeleverkilo's) geleverd krijgt. De prijs is in vrij korte tijd snel verslechterd. Op 24 juni werd het seizoen nog aangevangen met een koers van 13 euro per 100 kilo. Het Productschap Akkerbouw ziet veel telers nu tijdelijk de aardappelen inschuren vanwege de lage prijzen, wat later weer tot prijsdruk kan leiden.

Vorig jaar viel de productie in de vijf belangrijkste aardappelproducenten in de EU tegen, wat in combinatie met een enorme exportvraag vanuit Rusland leidde tot hoge prijzen. Vorig jaar noteerde Belgapom half augustus 17,50 euro per 100 kilo. De prijs zakte daarna wel maar kwam niet onder de 12 euro.

Op de termijnmarkt in Frankfurt tikte het aprilcontract donderdag nog even 8,70 euro per kilo aan om vrijdag rond de 7,70 te noteren. Vorige week werd nog net boven de 8 euro genoteerd. De termijnmarkt houdt daarmee redelijk stand. Vorig jaar noteerde het aprilcontract in augustus vrij constant 18,90 euro.

In de markt wordt gespeculeerd dat de zetmeelindustrie in met name Duitsland veel aardappelen wil afnemen, maar uit officiële cijfers kan dit nog niet worden opgemaakt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.