Akkerbouw

Nieuws 351 x bekeken

Australië groter dan EU in export tarwe

Canberra – Australië streeft dit graanseizoen de EU voorbij als exporteur van tarwe. Dat verwacht het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met analisten. Gewoonlijk verkoopt de EU meer tarwe aan buitenlandse afnemers dan Australië.

De verwachting is dat Australië in seizoen 2011/2012 totaal 18 miljoen ton tarwe verkoopt aan het buitenland. De EU exporteerde vorig graanseizoen 22,5 miljoen ton tarwe, maar die export werd sterk gestimuleerd doordat Rusland en Oekraïne dat seizoen van de wereldmarkt waren verdwenen doordat droogte hun tarwegewassen had geruïneerd.

Analisten vragen zich af of de EU dit seizoen wel boven de 18 miljoen ton tarwe-export uitkomt. Daarmee wordt Australië de tweede tarwe-exporteur ter wereld, na de VS die goed is voor een export van zo’n 30 miljoen ton tarwe.

Het Australische overheidsbureau Abares schat dat de tarwe-export dit seizoen uitkomt op 18,5 miljoen ton. Vorig jaar is 17,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Maar analisten geven wel aan dat het droog is in het oosten van Australië waardoor de tarwe zich minder goed ontwikkelt. Dat kan nadelig zijn voor de productie, waardoor minder tarwe beschikbaar komt voor de export.

Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat Australië de EU voorbij streeft als tarwe-exporteur. In de laatste prognose gaat het USDA uit van een Europese tarwe-export van 15 miljoen ton. De export van Australië komt op 17 miljoen ton tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.