Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

Allergieplant ambrosia kiemt in Nederland

Wageningen - Ambrosia, een plant die nog niet zo lang in Nederland als onkruid voorkomt, blijkt ook in Hollandse bodem te kunnen kiemen. Tot nu toe werd aangenomen dat ambrosiazaden voornamelijk via vogelvoer in Nederland terechtkwamen.

Ambrosia veroorzaakt ernstige allergieklachten. Dat is de reden waarom de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ertoe opriep om planten met wortel en tak te verwijderen en vindplekken te melden.

De kiemkracht van de plant is aangetoond door onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het instituut voor voedselveiligheid Rikilt, meldde Natuurbericht.nl woensdag. Volgens hen ontkiemt 40 procent van de planten die nu voorkomen in Nederland zelf.

Ambrosia bloeit van augustus tot oktober en verlengt daarmee het hooikoortsseizoen in Nederland met zo’n 2 maanden. Als de plant flink woekert, ontstaat ook schade aan landbouwgewassen. De VWA wil voorkomen dat de plant zich op grote schaal in Nederland vestigt.

Of registreer je om te kunnen reageren.