Akkerbouw

Nieuws 657 x bekeken

Agrifirm onderzoekt teelt soja in Nederland

Apeldoorn - Coöperatie Agrifirm onderzoekt de mogelijkheden om in Nederland sojabonen te telen.

De bonen zijn bestemd als eiwitrijke grondstof voor veevoer. Agrifirm heeft sojabonen gekocht in Polen. Agrifirm werkt in de zoektocht naar het meest geschikte sojaras samen met een Nederlandse kweker. “Het wisselende klimaat speelt een belangrijke rol bij de proeven met de sojateelt in Noord-West Europa. Er is een aantal sojarassen geselecteerd, die het goed lijken te doen in Nederland. Twee van deze soorten zijn ingediend voor plaatsing op de rassenlijst. In het onderzoek richt Agrifirm zich op een korte teelt en een hoge boonproductie.”

In Polen werkt Agrifirm aan een project om soja te telen op een akkerbouwbedrijf. “Dit jaar is 50 hectare ingezaaid. De opbrengst ziet er goed uit. De teelt moet zich de komende jaren bewijzen.”
De teelt van soja voor veevoer vindt voor het overgrote deel plaats in Zuid-Amerika, constateert de coöperatie. “De teelt staat onder druk en wordt geassocieerd met toenemende ontbossing en verlies van biodiversiteit.”

Agrifirm doet meer onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen voor veevoer. “Onder de naam ‘Triple E-project’ (Eiwit van Eigen Erf) is al eerder de productie van veldbonen als alternatief onderzocht. Er loopt nu nog een onderzoek naar rundveevoer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.