Akkerbouw

Nieuws

Aardappelverwerking in juli sterk teruggevallen

Den Haag – De Nederlandse industrie heeft in juli 230.400 ton aardappelen verwerkt tot 124.600 ton voorgebakken en andere aardappelproducten, blijkt uit verwerkingsgegevens van het Potato Info Centre (PIC) van de Nederlandse Aardappel Organisatie.

Het is ten opzichte van juni bijna 16 procent minder verwerking en ruim 18 procent minder productie. Vergeleken met juli 2010 is er 9 procent minder verwerkt, met bijna 11 procent minder productie van frites etc. Het rendement is gerekend over het gehele oogstseizoen 1,6 procent minder volume aan aardappelproducten.

Dit heeft te maken met de mindere kwaliteit van de aardappelen van de oogst 2010 ten opzichte van het voorgaande jaar. Slechte groeiomstandigheden leidden tot minder goede aardappelen maar ook tot minder beschikbare tonnages.

Daardoor is ook de export van aardappelen beïnvloed. Er kwam grote vraag uit landen met slechte oogst, vooral Rusland. Van de oogst 2010 is ruim 132.000 ton meer uitgevoerd dan van de oogst 2009, wijzen cijfers van de NAO uit. Vooral april 2011 was een exporttopmaand: 167.400 ton.
De situatie wijzigde na april naar het voor het seizoenseinde normale beeld, waarbij de balans doorslaat naar meer import dan export.

Ondanks tekort aan fritesgeschikte aardappelen in de laatste weken van het oogstseizoen hield de aardappelverwerkende industrie naar verluidt de rem op de inkoop. Maar niet voor niets is er hard geproduceerd de eerste augustusweken. Er is in juli achterstand opgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.