Akkerbouw

Nieuws 356 x bekeken

ADM neemt verwerker koolzaad en soja over in Polen

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) heeft een meerderheidsbelang verworven in Elstar Oils, een Poolse verwerker van plantaardige oliën en vetten.

Met de overname hoopt het agriconcern uit de Illinois in te breken op de groeiende markt voor biodiesel in Polen. Elstar Oils kan jaarlijks circa 400.000 ton koolzaad verwerken.

Elstar Oils collecteert en verwerkt plantaardige oliën niet alleen tot biodiesel, maar belevert ook naar eigen zeggen het hogere segment van de voedingsmiddelenindustrie. De activiteiten passen volgens directeur Brent Fenton van ADM Europe bij het businessmodel van ADM, waarbij zowel de originatie (inkoop) van graan als de verwerking in eigen hand gehouden wordt.

”Polen is voor ADM een belangrijke markt voor zowel de originatie en consumentenmarkt. Elstar’s locatie in het hart van een koolzaadproductiegebied met goede verbindingen naar de havens van Gdansk en Gdynia (-) helpt onze positie in Oost-Europa verder versterken.”

ADM behoort tot de vier grootste agrarische handelsconcerns in de wereld. ADM is na Cargill het grootste handelsconcern in granen en verwerkt een groot deel van de granen die het inkoopt zelf. ADM’s heeft reeds een crushing-faciliteit voor oliezaden in de Poolse plaats Szamotuly en verschillende graanzuigers (ook wel graanelevatoren) in Wielkopol en Chrosina.

ADM heeft bovendien door een joint-venture met BTZ toegang tot import- en exportterminals in de belangrijke havenstad Gdynia.

Of registreer je om te kunnen reageren.