Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken

Zeldzaam verschijnsel duikt op in wintertarwe Noorden

Apeldoorn – In het Noorden is op sommige percelen wintertarwe heksenbezem waargenomen. Bij deze afwijking blijft de halm korter en is het vlaggenblad meestal sterk gerold. De aar blijft in het vlaggenblad steken of komt er aan de zijkant weer uit.Volgens coöperatie Agrifirm Plant en veredelingsbedrijf Limagrain is het een vrij zeldzaam verschijnsel. ”De afwijking wordt vermoedelijk veroorzaakt door een toevallige combinatie van factoren. Een soortgelijke groeiafwijking kan ontstaan als na een gewasbehandeling met groeibeïnvloedende herbiciden een koude periode volgt. In mei zijn er enkele zeer koude nachten geweest.”

Een aantasting door de schimmel Scleropthora macrospora laat dezelfde verschijnselen zien. Maar Agrifirm en Limagrain hebben de schimmel niet kunnen isoleren uit aangetaste planten, zegt manager Aaldrik Venhuizen van Agrifirm. ”Daarom is het vermoedelijk de combinatie van vorst en herbiciden. Ik heb dit verschijnsel nog nooit gezien. Pas na contact met een Duitse kweker van Limagrain kwamen we erachter. De schade door de afwijking valt mee. Op enkele percelen is 5 tot 10 procent van de aren afwijkend.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.