Akkerbouw

Nieuws

WFP wil in toekomst minder 'Amerikaans' graan in voedselhulp

Rome - Het World Food Programme (WFP) van de VN wil voor humanitaire interventies meer graan kopen van boeren in ontwikkelingslanden.

Nu nog komt een groot deel van het voedsel dat de organisatie verstrekt uit de VS, dat het WFP grotendeels financiert, of van Amerikaanse handelsondernemingen. Jaarlijks koopt het WFP voor circa een miljard euro voeding in. Op dit moment verscheept de WFP voedsel naar tientallen landen, waaronder de door droogte getroffen landen in de Hoorn van Afrika. Volgens critici, waaronder Oxfam Novib, komt het grootste deel van het graan uit de VS. De inkoop van graan in de VS zou een soort vergoeding zijn voor de contributie die de VS aan de WFP betaalt.

Het WFP ontkent dit en stelt juist 80 procent van het volume in te kopen in ontwikkelingslanden. Bij de inkoop doet het wel zaken met grote Amerikaanse handelsconcerns zoals Archer Daniels Midland, Cargill en Bunge. De logistieke opdrachten komen in de praktijk grotendeels bij hen en bij andere Amerikaanse verladers terecht.

De associatie van verladers, USA Maritime, schat in een verklaring tegenover persbureau Bloomberg dat meer dan 30.000 Amerikaanse banen afhankelijk zijn van het verstrekken van voedselhulp. De omzet die ermee gemoeid is, wordt geschat op 700 tot 800 miljoen euro, wat bevestigt dat Amerikaanse bedrijven het meeste profiteren van de voedselhulp van de WFP.

Directeur van de WFP Josette Sheeran, een Amerikaanse die onder president George Bush diende op het ministerie van buitenlandse zaken, wil directer graan inkopen bij arme boeren, via het P4P-programma. Er doen 21 landen mee aan een pilot, waaronder Congo, Ethiopië, Tanzania, Laos en Afghanistan.

Sheeran zelf stelt in een toespraak over het programma dat de manier waarop voedsel voor humanitaire programma’s wordt ingekocht, ook een bijdrage moet leveren aan het oplossen van de voedseltekorten. Ze noemt de nieuwe methode revolutionair, maar erkent de problemen die kunnen ontstaan omdat in de arme landen vaak weinig ervaren en efficiënte logistieke partners kunnen worden gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.