Akkerbouw

Nieuws

Veel effect halmversteviger in dit seizoen

Westmaas – Het gebruik van halmverstevigers is erg nodig geweest dit graanseizoen. Maar veel telers hebben laat gespoten waardoor meer legering is opgetreden in de tarwe.

De proefvelden op het PPO-proefbedrijf in Westmaas laten dat duidelijk zien, zei Bert Westhoff, voorlichter Akkerbouw van gewasbeschermingsmiddelenproducent BASF, gisteren op de graandemodag in Westmaas. ”Op de onbehandelde proefvelden ligt de tarwe platter dan op de behandelde velden. Het effect van de groeiregulatoren is het grootst als vroeg in het seizoen is gespoten. Het beste moment is aan het einde van de uitstoeling en aan het begin van de halmstrekking. Maar veel telers willen de bespuiting van de halmversteviger combineren met een fungicidebespuiting. Daarom spuiten ze als de strekking al is begonnen. Dat is eigenlijk te laat in een groeiseizoen zoals dit jaar.”

Het valt Westhoff op dat de legering van de tarwe dit jaar bijzonder is. ”Meestal zie je dat de halm is geknikt. Dit jaar is de tarwe losgeraakt bij de wortels en is scheef gaan hangen zonder dat de halm is geknikt.”

Westhoff schrijft dat toe aan het weer. ”De tarwe is laat gezaaid en heeft na de koude winter minder wortels ontwikkeld. Daarna kwam de droge periode, waarin de ontwikkeling bijna stil stond. Toen het daarna ging regenen ontwikkelde de tarwe zich heel snel. Bovendien ontstond in de bovengrond door de grote hoeveelheid neerslag een soort moeras waar de wortels weinig houvast in hadden. Door de combinatie van weinig beworteling en een zeer natte bovengrond kon de tarwe de druk van de wind en de regen niet weerstaan.”

Voorlichter Rien Bos van Syngenta constateert dat op de behandelde proefvelden de tarwe één kant is opgebogen. ”Dat kun je nog goed dorsen. Op de onbehandelde percelen ligt de tarwe alle kanten op. Dat wordt nog een hele klus om dat fatsoenlijk te oogsten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.