Akkerbouw

Nieuws 168 x bekeken

Veel belangstelling voor heffingsvrije suikerimport

Brussel – De Europese Commissie wijst 1,28 procent van het heffingsvrije importquotum voor suiker toe. Ondanks de extra import blijft de suikerprijs waarschijnlijk op niveau in de EU tot het nieuwe bietenseizoen begint.

De Commissie stelde eind mei een quotum in van 200.000 ton suiker dat zonder heffingen ingevoerd mag worden. De importeurs hebben voor 15,6 miljoen ton suiker ingeschreven op de tender. Omdat maar 200.000 ton beschikbaar is, heeft de Commissie alle inschrijvingen voor 1,28 procent toegewezen. Eerder dit jaar had de Commissie al een invoertender uitgeschreven van 300.000 ton die voor 1,8 procent is toegewezen.

De mate van toewijzing toont aan dat er erg veel belangstelling is bij de Europese verwerkers om suiker te kopen op de wereldmarkt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De wereldmarktprijs voor suiker schommelt rond de 800 dollar per ton. Inclusief vrachtkosten, en dus zonder invoerheffing, kunnen importeurs het voor 600 tot 700 euro in de havens krijgen. In de EU ligt de suikerprijs boven de 700 euro per ton. Daarom is er zo veel belangstelling voor de heffingsvrije import. Maar ook voor de tenders met een verlaagd invoerrecht. De eerste is vorige week toegewezen. Er komen nog vier tenders tot eind september.”

De woordvoerder verwacht dat de suikerprijs in de EU op niveau blijft, ondanks de extra import. ”Brazilië gaat minder suiker oogsten. En de vraag naar suiker in de wereld blijft maar stijgen. Daarom zal de suikerprijs in de EU op niveau blijven tot eind september, als hier weer de eerste bieten tot suiker worden verwerkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.