Akkerbouw

Nieuws 297 x bekeken 1 reactie

Suikerprijs naar record

Londen – De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen bereikte woensdag een record van $ 876,30 (621 euro) per ton witsuiker voor levering in augustus.

Het vorige record dateert van 2 februari dit jaar toen het eerst aflopende termijncontract een prijs opbracht van € 844,50 (598 euro) per ton. In twee weken is suiker in Londen 110 dollar per ton duurder geworden. Dat is een stijging van bijna 15 procent.

Donderdag en vrijdag zakte de suikerprijs weer iets in Londen. Maar de suikerprijs blijft ver boven de minimumprijs van 404 euro per ton die geldt in de EU. Daarom heeft de EU zo veel moeite om voldoende suiker geïmporteerd te krijgen.

Een woordvoerder van het productschap Akkerbouw noemt een aantal oorzaken voor de recente stijging van de suikerprijs. ”De suikeroogst in Brazilië valt tegen. Bovendien zijn daar logistieke problemen in de havens.”

Brazilië is de grootste suikerexporteur ter wereld. Een andere grote exporteur is Thailand, zegt de woordvoerder. ”Thailand verwacht een recordoogst van 10,6 miljoen ton ruwe suiker. Daardoor is een aanzienlijke hoeveelheid beschikbaar voor de export. Maar het is nog onduidelijk of de nieuwe regering in Thailand dezelfde maatregelen gaat treffen als bij rijst. Voor rijst is de interventieprijs verhoogd en de overheid gaat rijstvoorraden vergroten. Als Thailand dat ook bij suiker gaat doen zal dat een sterk opdrijvend effect hebben op de wereldmarktprijs voor suiker.”

Er zijn ook landen waar de suikerproductie meevalt, zegt de woordvoerder. ”In Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland zijn de oogstverwachtingen goed. Daarom hebben deze landen het invoerrecht op suiker verhoogd naar 85 dollar per ton.”

Oekraïne heeft de interventieprijs voor suiker verhoogd naar 680 euro per ton, meldt de woordvoerder. ”De overheid wil de suikerproductie stimuleren. Maar je kunt wel bieten produceren, maar je moet ook suikerfabrieken hebben om ze te verwerken. De bouw van een suikerfabriek kost honderden miljoenen euro’s.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hopelijk gaan de boeren hier nu ook van profiteren en blijft het
    niet aan de strijkstok hangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.