Akkerbouw

Nieuws

Suikerprijs Londen weer boven 800 dollar

Londen – De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen steeg vrijdag weer boven de 800 dollar (571 euro) per ton.

In drie dagen is de prijs van het oktober-contract, het eerst aflopende termijncontract in Londen, gestegen van 750 naar bijna 810 dollar. Dat is een stijging van 8 procent. De recordprijs van een eerst aflopende termijncontract dateert van 13 juli, toen voor het juli-contract € 876,30 dollar per ton witsuiker werd betaald in Londen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw noemt een aantal oorzaken voor de forse stijging van de suikerprijs. ”Veel overheden willen de prijs van grondstoffen drukken om de voedselprijzen en de inflatie laag te houden. Brazilië produceert minder suiker, doordat telers minder hebben kunnen investeren in de rietteelt door de lage suikerprijs daar. India werpt bureaucratische drempels op om de suikerexport te belemmeren. En in Thailand wordt gediscussieerd om strategische voorraden suiker aan te leggen, zoals het land ook al bij rijst doet.”

Bovendien gaat er minder suiker vanuit Australië naar de wereldmarkt, zegt de woordvoerder. ”Daar zijn de rietvelden in het Oosten begin dit jaar overstroomd. Het duurt even voor die velden weer volop in productie zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.