Akkerbouw

Nieuws

Suikermarkt EU blijft krap

Brussel – De suikermarkt blijft volgend seizoen krap in de EU. Dit is positief voor de suikerproducenten en kan een gunstig effect hebben op de bietenprijs.

De EU produceert in 2011/2012 totaal 17,4 miljoen ton suiker. Het verbruik ligt op 18,6 miljoen ton. Daardoor krimpt de suikervoorraad. Hoe groot het tekort wordt hangt af van de import, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Als suiker op de wereldmarkt duur is verkopen de landen, die een bepaalde hoeveelheid suiker heffingsvrij mogen exporteren naar de EU, hun suiker dichter bij huis. Dan krijgt de EU te weinig suiker.”

Die situatie is nu al merkbaar, zegt de woordvoerder. ”In een aantal lidstaten klagen levensmiddelenproducenten dat ze geen suiker kunnen kopen. Die sector heeft bij de hervorming van het suikerbeleid in 2005 gepleit voor liberalisering van de Europese suikermarkt. Het quotum is verkleind en er zijn 85 fabrieken gesloten. Toen was suiker op de wereldmarkt goedkoper dan in de EU. Nu moet de EU 20 procent van zijn suikerbehoefte importeren. Maar de suikerprijs op de wereldmarkt is nu hoog vanwege een tekort. Daar heeft de levensmiddelenindustrie last van. Als de suikerprijs daalt op de wereldmarkt kan het tekort snel worden opgeheven. Daarom heeft de Europese Commissie nog geen maatregelen genomen voor seizoen 2011/2012.”

Ook bestuursvoorzitter Jos van Campen van Cosun verwacht een krappe suikermarkt in de EU. ”Het is nog te vroeg om een effect op de bietenprijs te voorspellen, maar het ziet er gunstig uit. Wij pleiten er wel voor dat Brussel eerder maatregelen treft om een suikertekort te voorkomen. Dit seizoen mocht de industrie 500.000 ton surplussuiker zonder boete verkopen als quotumsuiker. En er is een heffingsvrij importquotum ingesteld. Deze maatregelen kwamen pas eind februari. Dat is erg laat in het seizoen voor de suikerproducenten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.