Akkerbouw

Nieuws

Stro met 60 tot 75 euro erg duur aan begin van seizoen

Emmeloord – Stro is zelden zo duur geweest aan het begin van het seizoen als dit jaar.

Beursvereniging LNCN publiceerde vandaag de eerste notering voor stro dat vóór de oogst is verkocht. Tarwestro kost los geleverd af land 60 tot 70 euro per ton. Gerstestro kost 70 tot 75 euro. De beurs in Middenmeer noteert € 50 tot € 67,50 voor tarwestro.

De oorzaak van de hoge prijs is het droge voorjaar waardoor het stro korter is. Bovendien willen veel akkerbouwers het stro hakselen omdat dit de bodemgezondheid bevordert. Wat ook meespeelt is het onbestendige weer. Bij wisselvallig weer zijn akkerbouwers eerder geneigd het stro te hakselen dan wanneer langdurig droog weer wordt voorspeld.

De LNCN constateert dat in Flevoland meer wordt betaald dan in het Noorden. Daar wordt vaker tarwe op tarwe geteeld waardoor het stro verwijderd moet worden om de ziektedruk te beperken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.