Akkerbouw

Nieuws

Russische export tarwe nog verre van terug op niveau

Moskou – De Russische export van tarwe komt nog niet op gang. In juli zal volgens analisten niet meer dan 1,5 tot 2 miljoen ton graan worden geëxporteerd, waar eerder gerekend werd met tenminste 10 en mogelijk 15 miljoen ton. De export komt daarmee 20 procent te liggen onder het niveau van vorig jaar.

Het verschil tussen de Russische graanprijs en de Parijse termijnmarkt MATIF is inmiddels scherp teruggelopen. Voor juli bedroeg het verschil circa 100 dollar per ton. Nu bedraagt het verschil volgens marktbureau SovEcon rond de 40 dollar. Er wordt in Russische havens 240 dollar (165 euro) voor maaltarwe betaald. Volgens SovEcon is een verdere daling noodzakelijk om concurrerend te zijn.

Kopers zijn onzeker over eventuele Russische exportbeperkingen en kopen volgens een expert van het Productschap Akkerbouw waarschijnlijk pas later dit jaar grotere volumes. Rusland stelde in augustus 2010 vanwege een hoge inflatie en een tekort aan graan voor de veehouderij een exportverbod voor tarwe in, met recordhoge prijzen op de wereldmarkt tot gevolg.
Op de MATIF daalde het prijsniveau eind vorige week tot 183 euro nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw bekendmaakte nu uit te gaan van een veel groter areaal mais. Inmiddels is door zorgen over door overstromingen weggewassen percelen in de ”Midwest” de prijs voor het novembercontract weer opgelopen richting 198 euro per ton.

De eerste vice-premier Viktor Zoebkov maakte eerder bekend dat de regering overweegt een nieuwe exporttaks in te stellen wanneer de binnenlandse prijs boven de 6500 roebels (161 euro) per ton komt. Daarbij is onduidelijk of het om een havenprijs gaat of een prijs voor levering direct vanaf het erf.

Volgens een handelaar van een groot agriconcern heeft Egypte teveel betaald in een tender die het uitschreef op 23 juni, doordat het Rusland uitsloot van deelname. Egypte sloot Rusland uit omdat het leveringsafspraken in 2010 niet nakwam. Volgens The Financial Times verwelkomt Rusland eind juli een delegatie van de Egyptische overheidsdienst die graan inkoopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.