Akkerbouw

Nieuws 208 x bekeken

'Rusland herovert tarwemarkt'

Moskou – Rusland exporteert dit seizoen 18 miljoen ton tarwe. Daarmee verovert Rusland weer een dominante positie op de wereldmarkt, zegt landbouwminister Elena Skrynnik.

Minister Skrynnik verhoogt de exportprognose met 1 miljoen ton. De oogst valt groter uit dan verwacht. De overheid gaat nu uit van een oogst van 90 miljoen ton graan, 5 miljoen ton meer dan in de vorige prognose. Vorig jaar oogstte Rusland 61 miljoen ton graan nadat droogte grote schade aanrichtte. Daardoor won de VS aandeel op de wereldmarkt.

Rusland trok 1 juli het exportverbod voor graan in. Volgens het Franse analysebureau Agritel is Russische tarwe 45 dollar per ton goedkoper dan tarwe uit Frankrijk of de VS. ”Tarwe uit Oekraïne is zelfs 47 dollar goedkoper.”

Het Russische analysebureau SovEcon verklaart dat uit de financiële nood bij de telers. ”De telers kregen vorig seizoen door het exportverbod veel minder voor het graan. Om de oogst te financieren verkopen telers massaal de nieuwe oogst.”

Ook in Oekraïne verhoogt de overheid voortdurend de oogstprognoses omdat de opbrengsten meevallen. Daardoor gaat ook Oekraïne meer graan exporteren.

Analisten verwachten dat dat ten koste gaat van de VS, vooral bij tarwe. In 1974 was het Amerikaanse aandeel in de tarwehandel 50 procent. In 2009/2010 zakte dat naar 17,7 procent, maar steeg vorig seizoen naar 27,4 procent omdat Rusland en Oekraïne geen of nauwelijks tarwe exporteerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.