Akkerbouw

Nieuws 274 x bekeken

Ruim 70 procent telers betaalt Breeders Trust

Brussel - Ruim 70 procent van de Belgische telers die licenties moeten betalen aan Breeders Trust heeft dat gedaan.

Het gaat om kwekersrechten op de rassen Asterix, Felsina en Fontane die telers zelf hebben vermeerderd. Veertien boeren hebben geen kwekersrecht betaald. Breeders Trust schakelt een advocaat in om die licenties alsnog te innen.

Breeders Trust heeft 130 aardappeltelers in België vorige maand een brief gestuurd met het verzoek uiterlijk 14 juli kwekersrechten te betalen over eigen geteeld pootgoed van die drie rassen. Totaal had Breeders Trust ruim 100.000 euro tegoed van de telers. Ruim 70 procent heeft betaald, zegt directeur Geert Staring. ”Enkele tientallen telers zijn afgevallen omdat ze dit jaar die drie rassen niet telen. Met enkele tientallen telers overleggen we nog over de hoogte van het kwekersrecht.”

Staring vindt het jammer dat voor vijftien telers een advocaat moet worden ingeschakeld. ”Dat kost onnodig geld, dat we allemaal op deze telers verhalen. Maar we waarschuwen niet meer. Die tijd is voorbij. We hebben een akkoord gesloten met de drie Belgische boerenbonden over de afdracht van kwekersrecht voor 2011 voor hoevepootgoed. Deze telers moeten samen nog zo’n 25.000 euro kwekersrecht betalen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.