Akkerbouw

Nieuws 250 x bekeken

Regen blokkeert graanoogst in grote delen van Europa

Brussel – De graanoogst ligt stil in grote delen van Europa vanwege de regen. In Frankrijk wordt mondjesmaat de combine aan het werk gezet. In Duitsland en Polen wordt bijna niet meer geoogst. Deze drie landen zijn grote graanproducenten in de EU.

Volgens het Franse analysebureau Agritel blijft de kwaliteit van het Franse graan op een acceptabel niveau. ”Maar de kwaliteit wordt wel minder. In Duitsland en Polen lijdt de kwaliteit al stevig onder de neerslag. Daar wordt neerslag verwacht tot zondag. In het Verenigd Koninkrijk is het weer verbeterd en gaat de graanoogst verder. Daar zijn de opbrengsten van gerst en koolzaad verrassend hoog.”

Bij brouwgerst vallen de opbrengsten tegen. Dat gewas heeft veel last gehad van de droogte, meldt de Duitse site Agrarzeitung. ”Vooral in Frankrijk en Duitsland vallen de opbrengsten van brouwgerst tegen. Die liggen 20 tot 25 procent onder het gemiddelde. In Duitsland wordt al schot gemeld in de zomergerst. In het zuiden van Engeland worden gemiddelde opbrengsten gehaald bij zomergerst. In de rest van Groot-Brittannië is de opbrengst ook onder het gemiddelde.”

Of registreer je om te kunnen reageren.