Akkerbouw

Nieuws

Rabo: suikersector Brazilië groeit niet

Sao Paulo – De groei van de Braziliaanse suikersector is bijna tot stilstand gekomen. Voor het eerst in tien jaar daalt het volgende seizoen de suikerproductie. Daardoor is er onvoldoende suikerriet voor alle verwerkers. Bovendien wordt de verwerkingscapaciteit nauwelijks uitgebouwd.

Volgens Rabobank Food and Agribusiness Research and Advisory worden er volgend seizoen 2011/2012 vijf nieuwe raffinaderijen in gebruik genomen. In seizoen 2008/2009 zijn dertig nieuwe verwerkingsinstallaties gebouwd.

Brazilië is de grootste suikerproducent ter wereld en met een aandeel van 40 tot 50 procent in de wereldhandel ook de grootste exporteur, schrijft de Rabobank in een rapport. ”De Braziliaanse suikerrietsector is in de laatste zes jaar met een indrukwekkende 60 procent gegroeid.”

Maar de groei is er uit, constateren de Rabo-analisten. ”Het kost veel geld om nieuwe raffinaderijen te bouwen. Bovendien is de kredietverlening lastiger sinds de financiële crisis in 2008.”
Ook de vooruitzichten voor de afzet van suiker zijn minder rooskleurig. Volgens de Rabobank overweegt de overheid om meer grip te krijgen op de markt voor bio-ethanol. ”Dat vergroot de onzekerheid over de investeringen.”

Deze ontwikkelingen heeft gevolgen voor de wereldmarkt, stelt de Rabobank. De vraag naar suiker groeit. Doordat de Braziliaanse productie nauwelijks meer groeit kan sneller een onbalans ontstaan op de wereldmarkt. Dat leidt tot hogere suikerprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.